Zdrowie na talerzu
Zdrowe jedzenie oraz zdrowa dieta

Zdrowie na talerzu. Oliwki

Posted in Uncategorized  by admin
January 22nd, 2017

oliwki3[1]Smaczne i zdrowe, są cennymi dodatkami do wielu potraw. Oliwki to jeden z tych dodatków, dzięki którym nasza dieta staje się zdrowsza, a menu – znacznie ciekawsze. A że w książkach kucharskich oraz na portalach kulinarnych pojawiają się coraz to ciekawsze przepisy z udziałem oliwek, każdy z nas może się bez ograniczeń cieszyć ich smakiem oraz wartością odżywczą. Dlaczego warto sięgać po oliwki? O tym, jak wiele może zyskać ludzka dieta dzięki oliwkom, wiedzieli już doskonale starożytni Rzymianie. Wierzyli oni, że oliwki dostarczają im energii oraz że pomagają im w przedłużaniu czasu życia. Nic więc dziwnego, że do dziś chętnie sięgamy po te przysmaki, tak bardzo cenione w kuchni śródziemnomorskiej. Przepisy bardzo często skupiają się na zielonych oliwkach, musimy jednak pamiętać, że znacznie zdrowsza są oliwki czarne. Ich wartość odżywcza jest znacznie większa, zatem dieta z ich udziałem będzie dla nas rewelacyjnym sposobem na utrzymanie dobrej formy. W jakich przypadkach oliwki mogą się okazać cennym wsparciem? Kto najszybciej doceni ich niezwykłą moc? Oliwki mogą pomagać w walce o zdrowie wątroby, gdyż dzięki swym właściwościom działają na nią odtruwająco. Oliwki mogą też chronić przed takimi przypadłościami, jak zatwardzenie. Pomocne są też w trakcie walki z cukrzyca oraz z artretyzmem, choć nawet osoby nie cierpiące na te przypadłości powinny profilaktycznie sięgać od czasu do czasu po te potrawy, w których pojawiają się oliwki.

Comments are closed.